Hestefoder

Et vælge det rigtige foder til din hest er ikke let. Der findes hundredvis af forskellige fodertyper, der alle har sine egne fordele. Nogle typer hestefoder er udviklet specielt til islandske heste, mens andre typer hestefoder egner sig bedre til konkurrenceheste. Endnu mere kringlet bliver det, når det eksempelvis viser sig, at racespecifikt foder ikke er det bedste Hestefoder til netop din hest. Det kan være på grund af alder, vægt eller andre ting. At sige et helt bestemt foderprodukt er bedre end alle andre, er mildt sagt ganske umuligt. Ikke to heste er ens, så derfor kræver det et yderst grundigt kendskab til sin hest for at finde frem til det foder, den har bedst af. Uanset hvilket hestefoder der vælges, så handler det først og fremmest om, at hesten får den næring og energi, den har behov for. Fejlernæring er nemlig lige så skadeligt for heste, som det er for mennesker.

Hø og wrap dækker ikke hele hestens foderbehov

Helt grundlæggende er det ganske fint at fodre sin hest med hø eller wrap af god kvalitet. Det afhjælper syreproduktionen i mavesækken og mindsker risikoen for mavesår. Wrap og hø er fyldt med fibre, der holder hestens tarmsystem og -fordøjelse i gang. Det fungerer godt som grovfoder, men for at have en velernæret hest kan det ikke stå alene. Ligesom alle andre levende organismer, har hesten brug for energi og grunding næring for at fungere optimalt. Hvis du ikke får de vitaminer og mineraler, din krop dagligt har brug for, så kan du blive ganske syg. Selvsamme gør sig gældende for din hest. Både vitaminer og mineraler er helt grundlæggende for hestens ve og vel, så du skal sikre dig, at du vælger det hestefoder, der afdækker din hests behov på det punkt. Indholdet af vitaminer og mineraler kan dog ikke stå alene i en sund ernæring.

Makronæringsstoffer i hestefoder

Det er også vigtigt at se på hestens behov for makronæringsstoffer – kulhydrat, proteiner og fedtstoffer. Alle tre er yderst vigtige på hver sine punkter. Groft skitseret er kulhydrat den vigtigste energikilde til din hest. Du kan både få foder med hurtigomsættelige kulhydrater og foder, hvor det tager længere tid for hesten at omsætte kulhydraterne til energi. Fedt er mere energirigt end kulhydrat, men der er den væsentlige forskel, at hesten kan bruge fedt som energireserve, når det har lagret sig som fedtvæv.

Proteiner er cellernes byggesten. Uanset om der er tale om celler i muskler, organer eller noget helt tredje, så er det proteinmolekyler, der er med til at opbygge cellerne. Får din hest ikke tilført de aminosyrer gennem kosten, den ikke selv kan producere, så går produktionen af proteinmolekyler tabt. Hestens kan derfor ikke opbygge blandt andet muskelvæv. Du skal altså vælge det hestefoder, der afdækker din hests behov for makronæringsstoffer. L-h Foder har et ganske stort udvalg af hestefoder og tilskud. De har alt lige fra basisfoder til specialfoder, så du er sikker på at finde det, der bedst afdækker din hests behov, så den kan holde sig sund, energisk og glad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *